Nekaj besed o tehnologijah tiskanja - termični tiskalniki


Več o tehnologijah tiska (PDF) Tehnologije: Matrični Vrstični Brizgalni Laserski Termični

Termični tiskalnikiTermični tiskalniki uporabljajo za tisk toplotno tiskalno glavo - ta pušča sled na papirju bodisi neposredno, z uprabo ustreznega termično občutljivega papirja (Direct Thermal), ali preko tiskalnega traku poljubne barve (Thermo Transfer). Zaradi teh lastnosti so izjemno primerni za tisk npr. nearhivskih dokumentov (npr. račun za parkiranje, gostinstvo), ki so navadno zelo ozki - tipično 52mm (2"). Obstajajo tudi izvedbe, namenjene industrijskemu tisku, ki tiskajo v širini 200mm ali več (8"), bodisi na neskončni trak ali perforiran papir. Zaradi skromnih mer so zelo primerni za prenosne izvedbe, ki omogočajo lažje delo na terenu.

Zaradi izjemno kontrastnega odtisa so Thermo Transfer termični tiskalniki zelo primerni za tisk grafičnih elementov, npr. črtnih kod, ki se uporabljajo v povezavi z raznimi evtomatskimi čitalci.

Termični papir ni obstojen, uniči ga lahko že nekaj toplote iz okolja, npr. sončni žarki. Obstajajo posebni papirji, pri katerih proizvajalci jamčijo čitljivost tudi do 15 let, a za večino potreb so take rešitve enostavno predrage. V takih primerih je bolje uporabiti Thermal Transfer metodo tiska.

Direct Thermal tiskalnik Toplotna tiskalna glava formira odtis na posebnem, na toploto občutljivem papirju, s pomočjo segrevanja posameznih grelnih elementov v glavi. Princip tiska je podoben vrstičnim tiskalnikom, le da tiskalna glava tokrat miruje; ločljivost izpisa je neposredno povezana s številom grelnih elementov v tiskalni glavi.

Ko se tiskalna glava oz. element v njej ogreje, se ogreje tudi papir, ki je trenutno v kontaktu s tem elementom. Termični premaz papirja ob tem spremeni barvo in nastane odtis.

Prenosni in namizni termični tiskalniki dosegajo hitrosti tiska od 2-8ips (palcev/s) oziroma 52-203mm/s. Industrijski tiskalniki so hitrejši, saj zmorejo hitrosti tudi preko 12ips (300mm/s), posebna skupina pa so neskončni termični tiskalniki, ki zmorejo do 45 A4 strani/min, kar približno ustreza hitrosti 225mm/s.

Cene termičnih tiskalnikov se gibljejo vse do preko 8.000€ za zmogljive industrijske modele.


PRINTEK Fieldpro RT43 - prenosni TallyGenicom 7008 - namizni Microplex SolidT8 - industrijski Microplex Solid45ET - neskončni