Nekaj besed o tehnologijah tiskanja - laserski tiskalniki


Več o tehnologijah tiska (PDF) Tehnologije: Matrični Vrstični Brizgalni Laserski Termični

Laserski tiskalnikiLaserski tiskalniki so najbolj množični tiskalniki na trgu, od najenostavnejših namiznih modelov, do zmogljivih delovnih strojev s hitrostmi preko 200 strani/min. Na voljo so tudi barvni modeli, ki so v zadnjem času dosegli ugodne cene.
Osnovna lastnost laserskih tiskalnikov, v primerjavi z ostalimi modeli, je to, da tiskalnik tiska s pomočjo barvnega prahu (tonerja) celo stran naenkrat. Zato potrebujejo več pomnilnika, v katerem gonilnik in krmilnik kreirata celotno stran v obliki bitne slike - dobesedno piko za piko. Ta slika se nato s pomočjo laserske enote prenese na optični boben, od koder se s pomočjo elektrostatičnih nabojev barvilo preseli na papir. Po prenosu je potrebno nastalo sliko še fiksirati, kar opravi fiksirna enota - z uporabo pritiska in temperature (tipično okrog 170 stopinj C) zapeče barvilo na papir.

Princip laserskega tiska Sliko, ki je formirana v pomnilniku tiskalnika, prenese laserska enota na optični valj z naelektritvijo točk na valju, kjer naj se barvilo iz razvijalne enote oprime valja. Na nasprotni strani valja prenosna korona z ustreznim eletričnim nabojem poskrbi, da se delci barvila preselijo z optičnega valja na papir, ki nato potuje še skozi fiksirno enoto.

Barvni laserski tiskalniki uporabljajo enak princip, zaradi uporabe štirih barvnih kartuš pa je mehanizem in princip dela nekoliko bolj zapleten - krmilnik razdeli prejeto sliko na komponente (CMYK), nato pa formira ustrezno sliko vsake barve, ki se nato nanašajo druga za drugo.

Laserski tiskalniki dosegajo hitrosti preko 200 strani/min, obstajajo pa tako majhni namizni modeli, namenjeni domačemu ali pisarniškemu delu, kot tudi močnejše izvedbe, tudi za tisk na neskončni papir. Kapacitete takih naprav lahko presegajo tudi milijon strani mesečno.

Cene laserskih tiskalnikov se gibljejo od nekaj deset € za najenostavnejše modele, do preko 100.000€ za zmogljive industrijske naprave.

TallyGenicom 9330 - A4, 30ppm Microplex Solid90E - A3 neskončni, 90ppm