Nekaj besed o tehnologijah tiskanja - brizgalni tiskalniki


Več o tehnologijah tiska (PDF) Tehnologije: Matrični Vrstični Brizgalni Laserski Termični

Brizgalni tiskalnikiBrizgalni tiskalniki (InkJet) delujejo tako, da tiskalna glava skozi drobne šobe iztiska drobne kapljice črnila na papir; slika se formira podobno kot pri matričnih tiskalnikih iz matrike, ki določa obliko znaka. So tihi in hitri, ponašajo pa se z relativno visokimi stroški tiska, saj je potrošni material (kartuše s črnilom) relativno drag glede na manjše kapacitete. So najboljša izbira za tisk slik in fotografij.

Piezo tiskalna glava Piezo kristali pod vplivom električne napetosti spremenijo obliko. Ko posamezna šoba dobi signal, širjenje piezo kristala povzroči, da skozi šobo glave brizgne drobna kapljica črnila. Ko električni signal poneha, se piezo element skrči v prvotno obliko, nastali podtlak pa vsrka novo količino črnila iz rezervoarja - kartuše.
Nadzor kapljic, ki je odločilnega pomena za kvaliteto tiska, je pri piezo tiskalnih glavah mnogo lažji kot pri termičnih brizgalnih glavah, obenem pa omogočajo hitrejši tisk.

Brizgalni tiskalniki omogočajo tisk v barvah, obstajajo tudi modeli, ki omogočajo uporabo kartuš s posebnimi barvami, kot sta na primer srebrna in zlata. Ločljivosti tiska dosegajo 2.400dpi in celo več, lastnost kapljic črnila, da se na papirju delno razlijejo, pa omogoča najkvalitetnejši oziroma najrealnejši tisk slikovnega materiala (npr. fotografije).

Za kvaliteten tisk je izjemnega pomena izbira pravega papirja.