Nekaj besed o tehnologijah tiskanja - matrični tiskalniki


Več o tehnologijah tiska (PDF) Tehnologije: Matrični Vrstični Brizgalni Laserski Termični

Matrični tiskalnikiMatrični in vrstični tiskalniki so si v principu dela zelo podobni; obojim je osnova sestavljanje znakov na papirju na osnovi matrike iz pik, ki predstavlja izpis, ki ga znamo brati ljudje.
Bistvena razlika je v načinu sestavljanja matrike; matrični tiskalniki imajo v tiskalni glavi iglice razporejene navpično, v višini ene vrstice izpisa. Glava se giblje vodoravno, medtem pa prave iglice zadevajo tiskalni trak in na papirju pod njim ustvarjajo izpisane pike, ki na koncu tvorijo izpis.

Matrični tisk Glava se giblje z leve proti desni; prazne pike predstavljajo neaktivne iglice, rdeče pike aktivne iglice, črne pike sled na papirju. Ko glava konča prehod, se papir pomakne in proces se ponavlja.

Tipično imajo matrični tiskalniki glave z 9, 18 ali 24 iglicami, ki tvorijo ustrezno kvaliteten izpis - več ko je iglic, manjše so, večja je gostota matrike in lepši je končni izpis. Hitrost matričnih tiskalnikov sega do cca 1.200cps (Characters Per Second, znakov na sekundo), kapacitete pa do 50.000 strani izpisa mesečno. Tiskalne glave imajo življenjsko dobo cca 200 milijonov znakov na iglico.

Cene matričnih tiskalnikov se gibljejo vse do cca 4.000€ za najzmogljivejše modele.


TallyGenicom 2024/9 - A4, 240cps Tally 2240 - A4, 400cps Tally 2150 - A4, 500cps Tally 2380 - A3, 1.100cps