AiriusNe glede na namembnost
prostora vam AIRIUS v
prostorih višine od 4-31m
prihrani tudi preko
35% stroškov ogrevanja.


Airius ventilacija

Razmišljajmo ekološko.


Naravna ventilacija
Naravna ventilacija
Airius ventilacija
Airius ventilacija

Avtohiša Vrtač, Kranj

Prodajna salona Audi in Volkswagen, ki merita skupaj cca 700m2, sta oblikovana po pričakovanjih: v pritličju prostorov se nahaja razstavni prostor za vozila ter delovna mesta komercialistov in sprejema, na galeriji pa se nahajajo pisarne in ostali zaposleni.

Stalna težava pride v okolju z velikimi steklenimi stenami še toliko bolj do izraza. Zaposleni v salonu so delali v hladnem okolju, temperature so se gibale od 17-18oC, medtem ko je bila temperatura na galeriji kar za 6oC višja in včasih, glede na zunanje razmere, prav tako neprijetna. Starejša konstrukcija poslopja ima sicer vgrajene prezračevalne jaške, ki naj bi služili ravno za vpih zraka, prav tako sta vgrajena dva standardna stropna ventilatorja. Sistem jaškov se je izkazal za neučinkovit, ventilatorja pa so zaposleni raje ugašali, saj sta povzročala predvsem neprijeten prepih in mnogo manj izenačitev temperature.

V testnem obdobju se je temperaturna razlika zmanjšala na vsega 1-2oC, s čimer smo v salonu pridobili kar 2-3oC višjo temperaturo. Obenem se je znižala temperatura na galeriji, oboje pa je pripomoglo k mnogo boljšemu počutju zaposlenih.

Eno od opaženih dejstev je bilo, da so bile enote Airius A25 kljub po višini ustreznim specifikacijam premočne - premikanje zraka je bilo preveč očitno in zaposlenim moteče. Zato so bile vgrajene šibkejše enote Airius A15, ki so nalogi zlahka kos.